Hulp bij het aankopen van een huis op Tenerife. Wij staan voor u klaar.

Vraag gratis
offerte aan
Extra service:
Oriëntatieweek

Aankoopproces

Het aankoopproces omvat verschillende stappen. De stappen zijn voor jou kort op een rij gezet.

1. Zoeken naar een woning
Het hele proces begint bij het zoeken naar een woning. Dit kan via verschillende kanalen: je kunt ervoor kiezen op zoek te gaan via internet, kranten of via makelaars. Je kunt ook een zoekopdracht afgeven bij een makelaar; deze gaat dan aan de hand van jouw wensen op zoek naar een geschikte woning. Als je een of meerdere woningen op het oog hebt, kunnen de bezichtigingen beginnen.

2. Bezichtiging
Bij de bezichtiging vorm je een mening over de woning. Is de woning zoals je je had voorgesteld, wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?
Het is mogelijk de eerste bezichtigingen alleen te doen, maar het wordt aangeraden in deze stap een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze bekijkt namelijk ook de technische staat van de woning, voert een omgevingsscan uit en bekijkt de (verborgen) gebreken.

(Voor een omschrijving van de werkzaamheden van onze aankoopmakelaar kun je terecht op de pagina 'aankoopmakelaar', of neem contact op voor een uitgebreide omschrijving van de aankoopmakelaar zelf.)

Ben je na de bezichtiging nog steeds enthousiast over de woning? Dan kunnen de onderhandelingen van start gaan.

3. Onderhandelingen
De onderhandelingen zijn een belangrijk en spannend onderdeel bij de aankoop van een nieuwe woning. Het gaat immers om een aardig bedrag en het is prettig als die prijs nog wat zakt tijdens de onderhandelingen. Een aankoopmakelaar kan deze onderhandelingen voor jou uitvoeren. Het kan nog wel eens voorkomen dat een aankoopmakelaar tegelijkertijd verkoopmakelaar is. Het gevaar is dan dat hij tegelijk voor twee partijen aan het werk is en zal daardoor nooit zo ver gaan in het onderhandelen.

Wij kopen uitsluitend woningen, waardoor er nooit twee belangen behartigd worden. Daarnaast is ons tarief gebaseerd op een percentage van het verschil in vraagprijs en aankoopprijs, waardoor je ervan verzekerd bent dat onze aankoopmakelaar het onderste uit de kan zal halen om een zo laag mogelijke prijs te realiseren.

4. Reserveringsovereenkomst
Als er een prijsovereenkomst is, wordt er een reserveringsovereenkomst met de verkopende partij opgesteld. Hierdoor kan de woning niet meer aan derden worden aangeboden door de verkoper. Een dergelijke overeenkomst is in Spanje gebruikelijk. Het reserveringsbedrag is afhankelijk van het aankoopbedrag. Mocht jij als koper besluiten de woning toch niet aan te kopen, dan vervalt het reserveringsbedrag in de meeste gevallen aan de verkopende partij. Wanneer de verkopende partij af ziet van de verkoop, dan moet het reserveringsbedrag verdubbeld aan je worden terug betaald.

5. koopakte
Na het reserveren van de woning wordt de koopakte opgesteld. Hierin worden overeenkomsten schriftelijk vastgelegd. Deze koopakte wordt (in de meeste gevallen) door de advocaat gecontroleerd conform de voorwaarden. De te betalen kosten, rechten en plichten worden onderzocht door de notaris, zodat deze door de verkopende partij dit kan regelen voordat de notariële overdracht plaats vindt.

6. Oplevering
Bij de oplevering kijkt de aankoopmakelaar samen met jou of de staat van de woning nog wel gelijk is aan de staat van de woning tijdens de verkoop. Wanneer zaken niet in orde zijn, dan moet dit bij voorkeur worden geregeld voordat de juridische overdracht bij de notaris plaats vindt.

7. Overdracht
Vervolgens wordt een dag afgesproken met de verkopende partij om naar de notaris te gaan voor de daadwerkelijke sleuteloverdracht. Wanneer alles in orde is, teken je de definitieve koopakte bij de notaris.

Je dient de volgende zaken mee te nemen naar de notaris:

  • Uw NIE;
  • Een bewijs van de bank met de bron van alle betalingen;
  • Een bankcheque voor de betaling en het eventuele contante geld;
  • Uw paspoort.

Numero de Identidad
Ga je over tot aankoop? Dan heb je in Tenerife een NIE-nummer nodig. Dit nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse Burgerservicenummer. Met dit nummer is het ook mogelijk salaris te ontvangen, een verzekering af te sluiten, een rijbewijs aan te vragen en belasting te betalen. Je kunt dit nummer aanvragen bij een Oficina de Extranjeros; een kantoor voor buitenlandse zaken.

Adres Oficina de Extranjeros in Santa Cruz de Tenerife
C/ La Marina, 20
38071 - Santa Cruz de Tenerife
Telefoon: 922 999 300 / 301 / 310
Fax: 922 283 248

Rekening openen Spaanse bank
Naast het aanvragen van een NIE is het tevens noodzakelijk om een rekening te openen bij een Spaanse bank. Je kunt kiezen voor een residentenrekening of een niet-residentenrekening, afhankelijk van je beweegredenen. Het geld dat je nodig hebt, kun je overschrijven via een SWIFT-overschrijving. Hiervoor heb je je Spaanse IBAN-nummer nodig.

De verkoper betaalt over het algemeen de Plusvalia, een onroerend goed belasting.

De koper betaalt in de regel de notaris en de overdachtsbelasting.


Na de overhandiging van de sleutel
Bij het overhandigen van de sleutel ben je in principe eigenaar van de nieuwe woning. Er dienen echter nog wel wat zaken geregeld te worden om ook als juridisch eigenaar geregistreerd te staan. Een voorbeeld is het inschrijven in het Registro de la Propiedad. De aankoopmakelaar zal je hier alles over vertellen en zal je begeleiden tot de laatste stap.

Contact
Je kunt in contact komen met een aankoopmakelaar via het contactformulier.